Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

KASY REJESTRUJĄCE

June 1, 2015

Ewidencja na kasie fiskalnej po wznowieniu działalności w zakresie gastronomii

0 800

Prowadzę od kilku lat sezonowo punkt małej gastronomii, moje roczne dochody nie przekraczały nigdy kwoty 20.000 zł (również w 2014 roku), więc byłam zwolniona z obowiązku ewidencji sprzedaży na kasie fiskalnej. Działalność została zawieszona w sierpniu 2014 roku. Czy w związku z nowym rozporządzeniem, które nakłada w 2015 roku obowiązek stosowania kas również na punkty gastronomiczne, jeśli wznowię działalność 1 czerwca 2015 roku, to czy od pierwszego dnia muszę mieć kasę fiskalną, czy mam na to czas 2 miesiące od momentu pierwszej sprzedaży po wznowieniu działalności, czyli od 1 września? Chodzi mi konkretnie o interpretację § 5 pkt 8 i 9 rozporządzenia z dnia 4 listopada 2014 roku w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących.

ODPOWIEDŹ

Zgodnie z § 3 ust.1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 listopada 2014 roku w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących zwalnia z obowiązku ewidencjonowania w danym roku podatkowym, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2016 r.:

  • podatników, u których obrót zrealizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekroczył w poprzednim roku podatkowym kwoty 20.000 zł, a w przypadku podatników rozpoczynających w poprzednim roku podatkowym dostawę towarów lub świadczenie usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, jeżeli obrót z tego tytułu nie przekroczył, w proporcji do okresu wykonywania tych czynności w poprzednim roku podatkowym, kwoty 20.000 zł.

Z kolei, zgodnie z § 4 pkt 2 lit.i zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa m.in. w w/w  § 3  nie stosuje się w przypadku świadczenia usług związanych z wyżywieniem (PKWiU 56), wyłącznie:

  • świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz

  • usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).

Zgodnie z zapisem  § 9 ust. 3 rozporządzenia w przypadku podatników korzystających ze zwolnienia, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 1 (limit obrotów), którzy przed dniem 1 stycznia 2015 r. zaprzestali świadczenia usług, o których mowa w § 4 pkt 2 lit. c–j, a następnie, po wejściu w życie rozporządzenia, świadczą te usługi, świadczenie tych usług jest zwolnione z obowiązku ewidencjonowania przez okres dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym wykonano taką usługę, nie dłużej jednak niż do dnia utraty mocy zwolnień, o których mowa w § 3 ust. 1 pkt 1.

Ponieważ w poprzednich latach nie utraciła Pani zwolnienia podmiotowego (nie przekroczono obrotów zobowiązujących do instalacji kasy), świadczyła Pani takie same usługi jak w roku 2015 i jednocześnie świadczenie tych usług zostało zawieszone na okres od sierpnia 2014r. do maja 2015r., to w tej sytuacji ma zastosowanie zapis cytowanego powyżej § 9 ust. 3 rozporządzenia.

Z § 5 ust. 8 rozporządzenia wynika natomiast, że podatnicy zwolnieni z ewidencjonowania na podstawie § 3 ust. 1 pkt 1 i 2 (ze względu na obroty), którzy świadczą również inne usługi lub dokonują dostaw towarów, a którzy wykonają usługę z katalogu wskazanego wyżej utracą zwolnienie również na te inne usługi/dostawy z poza katalogu po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym wykonali tę usługę, chyba że przed upływem terminu utraty zwolnienia zaprzestaną świadczenia tych usług, wtedy nadal obowiązuje ich zwolnienie podmiotowe. Ponowne wykonanie usługi z przedmiotowego katalogu po upływie tego terminu (dwóch miesięcy) spowoduje utratę zwolnienia z chwilą wykonania tej usługi (§ 5 ust. 9). Zatem zapisy tych paragrafów opisanej przez Panią sytuacji nie dotyczą.

Podsumowując, obowiązek rozpoczęcia ewidencjonowania obrotu przy pomocy kasy rejestrującej w przypadku usług związanych z wyżywieniem świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne powstanie po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym została wznowiona powyższa działalność tj. z dniem 1 września 2015 roku.

Anna Kassian