Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

KASY REJESTRUJĄCE

March 2, 2015

Ewidencja usług związanych z wyżywieniem przez ruchome punkty sprzedaży detalicznej w 2015 roku

0 890

Jestem zatrudniony na umowę o pracę, ale oprócz tego od stycznia 2013 roku świadczę usługi polegające na sprzedaży z przenośnego grilla pieczonych kiełbasek, mięs - w niedzielę na giełdach i imprezach okolicznościowych. W 2013-2014 roku nie byłem zobowiązany do instalacji kasy, ponieważ uzyskałem obrót w wysokości 8.000 zł w 2013 roku i 12.000 zł w 2014 roku. Czy w 2015 roku dalej mogę korzystać z limitu obrotów, czy obowiązuje mnie kasa od 1 marca?

ODPOWIEDŹ

Obowiązek rozpoczęcia ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy rejestrującej powstanie po upływie 2 miesięcy następujących po miesiącu, w którym zostanie przekroczony obrót realizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych w kwocie 20.000 zł.

UZASADNIENIE

Zgodnie z § 3 ust.1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 listopada 2014 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących zwalnia z obowiązku ewidencjonowania w danym roku podatkowym, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2016 r.:

- podatników, u których obrót zrealizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych nie przekroczył w poprzednim roku podatkowym kwoty 20.000 zł, a w przypadku podatników rozpoczynających w poprzednim roku podatkowym dostawę towarów lub świadczenie usług na rzecz w/w osób, jeżeli obrót z tego tytułu nie przekroczył, w proporcji do okresu wykonywania tych czynności w poprzednim roku podatkowym, kwoty 20.000 zł.

Jednocześnie § 5 ust.1 rozporządzenia stanowi, iż w przypadku podatników korzystających z w/w zwolnienia, zwolnienie to traci moc po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym podatnik przekroczył obrót realizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych w kwocie 20.000 zł.

Z kolei, zgodnie z § 4 pkt 2 lit.i zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa m.in. w w/w § 3 nie stosuje się w przypadku świadczenia usług związanych z wyżywieniem (PKWiU 56), wyłącznie:

  • świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz

  • usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).

Według GUS „Placówka gastronomiczna to zakład lub punkt gastronomiczny stały lub sezonowy, którego przedmiotem działalności jest przygotowanie oraz sprzedaż posiłków i napojów do spożycia na miejscu i na wynos. Placówki gastronomiczne mogą być prowadzone m.in. w obrębie hoteli, moteli, zajazdów, schronisk, pól campingowych, w pensjonatach, domach wypoczynkowych i innych miejscach krótkotrwałego pobytu jak też w wagonach kolejowych wchodzących w skład pociągu oraz na statkach pasażerskich”. Są to np. restauracje, kawiarnie, restauracje typu Fast food, bary mleczne, bary szybkiej obsługi, lodziarnie, pizzerie, stołówki, miejsca z żywnością na wynos.

Do placówek gastronomicznych nie zalicza się ruchomych punktów sprzedaży detalicznej i automatów sprzedażowych. W związku z powyższym świadczone przez Pana usługi należy zakwalifikować jako ruchome placówki gastronomiczne PKWiU 56.10.B; podklasa ta obejmuje działalność:

  • obwoźnych sprzedawców lodów,

  • wózków z żywnością,

  • przyczep gastronomicznych,

  • związaną z przygotowywaniem żywności na straganach.

Podsumowując, w opisywanej sytuacji, obowiązek rozpoczęcia ewidencjonowania obrotu przy pomocy kasy rejestrującej usług ruchomej placówki gastronomicznej - grilla nie powstanie bez względu na wysokość obrotów tak jak w przypadku usług świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo z dniem 1 marca 2015 r., ale po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym zostanie przekroczony obrót realizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych w kwocie 20.000 zł.

Anna Kassian