Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

AKTUALNOŚCI , KASY REJESTRUJĄCE

January 6, 2015

Ewidencja za pomocą kasy rejestrującej usług małej gastronomii w 2015 roku

0 859

2 stycznia 2015 roku rozpoczynam działalność gospodarczą i świadczenie usług gastronomicznych. Mój punkt usytuowany jest na małym osiedlu, nie spodziewam się dużych obrotów, ale chcę trochę „dorobić” do otrzymywanej emerytury. Czy z uwago na małe obroty i pierwszą działalność gospodarczą mogę korzystać ze zwolnienia z obowiązku posiadania kasy rejestrującej?

ODPOWIEDŹ

Nie, obowiązek rozpoczęcia ewidencjonowania obrotu za pomocą kasy rejestrującej powstanie z dniem 1 kwietnia 2015 roku.

UZASADNIENIE

Zgodnie z regulacją zawartą w art. 111 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług podatnicy dokonujący sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych są obowiązani prowadzić ewidencję obrotu i kwot podatku należnego przy zastosowaniu kas rejestrujących.

Przepis § 3 ust.1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 listopada 2014 roku w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących zwalnia z obowiązku ewidencjonowania w danym roku podatkowym, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2016 roku:

  • podatników rozpoczynających po dniu 31 grudnia 2014 roku dostawę towarów lub świadczenie usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, jeżeli przewidywany przez podatnika obrót z tego tytułu nie przekroczy, w proporcji do okresu wykonywania tych czynności w danym roku podatkowym, kwoty 20 000 zł.

Zgodnie natomiast z § 4 pkt 2 lit.i zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa m.in. w w/w  § 3  nie stosuje się w przypadku świadczenia usług związanych z wyżywieniem (PKWiU 56), wyłącznie:

  • świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz

  • usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).

    

Na mocy § 9 ust.6 - w przypadku podatników rozpoczynających po dniu 31 grudnia 2014 r. świadczenie usług, o których mowa w § 4 pkt 2 lit. c–j, którzy przed wykonaniem takiej usługi nie dokonywali sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, świadczenie tych usług jest zwolnione z obowiązku ewidencjonowania przez okres dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym wykonano taką usługę.

Podsumowując, w opisanej sytuacji,  nie ma zastosowania zwolnienie podmiotowe, nie ma zatem znaczenia, iż podatnik przewiduje, że uzyskiwane obroty będą niskie. Zasadnicze znaczenie ma tu fakt rozpoczęcia po raz pierwszy sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych z jednoczesnym rozpoczęciem świadczenia usług gastronomicznych, które w związku z cytowanymi wyżej zapisami nowego rozporządzenia objęte zostały obowiązkiem rozpoczęcia ewidencjonowania obrotu za pomocą kasy rejestrującej po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym wykonano taką usługę, czyli w tym przypadku z dniem 1 kwietnia 2015 roku.

Wioletta Gramis