Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

KASY REJESTRUJĄCE

May 4, 2015

Ewidencjonowanie na kasie fiskalnej usług związanych z produkcją i sprzedażą ciastek, placków, naleśników

0 837

Świadczę od 2014 roku usługi polegające na produkcji i sprzedaży ciastek, placków, naleśników w warunkach domowych. Do tej pory swoje wyroby dostarczałam tylko do punktów gastronomicznych. Od 1 lipca 2015 roku zamierzam wytworzone produkty sprzedawać również na zamówienie dla odbiorców indywidualnych, zmawiających je na swoje imprezy okolicznościowe. Wyroby te będą odbierane przez zamawiających osobiście. Czy usługi te są równoznaczne ze świadczeniem usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych i muszę zainstalować kasę fiskalną?

ODPOWIEDŹ

Obowiązek rozpoczęcia ewidencjonowania przy zastosowaniu kasy rejestrującej świadczonych usług powstanie po upływie 2 miesięcy następujących po miesiącu, w którym zostanie przekroczony obrót realizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych wyliczony w proporcji do okresu wykonywania tych czynności, w kwocie 10.082,19 zł.

UZASADNIENIE

Zgodnie z § 3 ust.1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 listopada 2014 roku w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących zwalnia się z obowiązku ewidencjonowania w danym roku podatkowym, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2016 r.:

  • podatników rozpoczynających po dniu 31 grudnia 2014 roku dostawę towarów lub świadczenie usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, jeżeli przewidywany przez podatnika obrót z tego tytułu nie przekroczy, w proporcji do okresu wykonywania tych czynności w danym roku podatkowym, kwoty 20 000 zł.

Jednocześnie § 5 ust. 2 rozporządzenia stanowi, iż w przypadku podatników korzystających z w/w zwolnienia, zwolnienie to traci moc po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym podatnik przekroczył obrót realizowany na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, w proporcji do okresu wykonywania tych czynności, w kwocie 20.000 zł.

Z kolei, zgodnie z § 4 pkt 2 lit.i zwolnień z obowiązku ewidencjonowania, o których mowa m.in. w w/w § 3 nie stosuje się w przypadku świadczenia usług związanych z wyżywieniem (PKWiU 56), wyłącznie:

  • świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne, w tym również sezonowo, oraz

  • usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering).

Na mocy § 9 ust. 6 rozporządzenia w przypadku podatników rozpoczynających po dniu 31 grudnia 2014 r. świadczenie m.in. w/w usług, którzy przed wykonaniem takiej usługi nie dokonywali sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych, świadczenie tych usług jest zwolnione z obowiązku ewidencjonowania przez okres dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym wykonano taką usługę.

Przez usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych – katering, w myśl definicji zawartej w internetowym Słowniku Języka Polskiego PWN rozumie się: „usługę polegającą na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw lub organizacji przyjęć ”. Usługa kateringowa jest więc usługą polegającą na dostarczeniu do klienta gotowej do spożycia żywności zgodnie z ofertą firmy i specyfiką zmówienia określonego przez klienta i polega na wykonaniu we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówionych potraw, serwowanych później w lokalu klienta.

Świadczone przez Panią usługi należy zakwalifikować jako PKWiU 10.71.Z

- produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek. Podklasa

ta obejmuje produkcję:

  • chleba i bułek,

  • ciast, ciastek, placków, tarty, naleśników, gofrów itp.

Zatem wykonywane przez Panią usługi polegające na produkcji i sprzedaży na zamówienie dla odbiorców indywidualnych ciastek, placków, naleśników, które zmawiający będą odbierać osobiście nie stanowią usług kateringowych, w związku z tym obowiązek rozpoczęcia ewidencjonowania obrotu przy pomocy kasy rejestrującej tych usług nie powstanie bez względu na wysokość osiąganych obrotów tak jak w przypadku usług przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), czyli w dwa miesiące następujące po miesiącu, w którym byłaby wykonana taka usługa.

Podsumowując, w opisywanej sytuacji, w związku z rozpoczęciem świadczenia usług na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej oraz rolników ryczałtowych od 1 lipca 2015 roku obowiązek stosowania kasy fiskalnej nastąpi po upływie dwóch miesięcy następujących po miesiącu, w którym zostanie przekroczony obrót realizowany na rzecz ww. osób w kwocie 10.082,19 zł wyliczonej w proporcji do okresu wykonywania czynności w zakresie produkcji i sprzedaży ciastek, placków, tj. 20.000 zł : 365 dni x 184 dni.

Anna Kassian