Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

INNE INTERPRETACJE I ORZECZENIA

September 3, 2012

Stawka VAT dla sprzedaży posiłków w strefach gastronomicznych galerii handlowych

0 877

Sprzedaż podczas której klienci nabywają wyłącznie gotowy posiłek, czemu nie towarzyszą jakiekolwiek dodatkowe usługi, jakich klient mógłby oczekiwać, np. w restauracjach, należy traktować jako dostawę towarów w rozumieniu ustawy o podatku od towarów i usług.

Takie stanowisko zajął Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji indywidualnej nr IPTPP4/443-302/12-4/OS z dnia 30 lipca 2012 roku.

Sytuacja podatnika

W ramach prowadzonej działalności gospodarczej Spółka dokonuje sprzedaży gotowych do spożycia posiłków, takich jak dania rybne, dodatki warzywne i skrobiowe, kanapki, tortille, sałatki, owoce morza, desery, ciastka, napoje, etc., poprzez sieć lokali zlokalizowanych na terenie całego kraju w specjalnych strefach gastronomicznych galerii handlowych („food court”). Sposób sprzedaży poszczególnych towarów uzależniony jest od ich rodzaju. W przypadku dań rybnych, klient samodzielnie komponuje posiłek z produktów znajdujących się w ofercie Wnioskodawcy. Pracownik Spółki nakłada wybrane produkty na jednorazowe talerze i wydaje je klientowi. Następnie, klient może uzupełnić posiłek o określone dodatki (np. frytki, ziemniaki, surówkę), które wybiera i nakłada samodzielnie (na zasadzie samoobsługi). Po skomponowaniu posiłku klient dokonuje zapłaty w kasie.

W przypadku towarów takich jak tortille, kanapki na ciepło, lody, ciastka, napoje, owoce morza, wybrane przez klienta produkty są mu podawane przez pracownika Spółki w specjalnych, przypisanych im opakowaniach. Po odebraniu posiłku, klient dokonuje zapłaty w kasie. Natomiast w przypadku towarów opakowanych - kanapek na zimno i sałatek klient samodzielnie pobiera wybrany produkt spośród posiłków znajdujących się w szafie chłodniczej lub witrynie wydawczej (na zasadzie samoobsługi).

Klient wybiera samodzielnie miejsce, gdzie spożyje posiłek. Na terenie powierzchni centrum handlowego, przy lokalu (w „food court”), udostępnione są stoliki i krzesła. Klient może jednak, w zależności od preferencji, spożyć posiłek w tym miejscu, bądź zabrać go poza ten teren.

W żadnym z lokali Wnioskodawcy zlokalizowanym na tzw. „food court” nie są zatrudnieni kelnerzy zajmujący się profesjonalną obsługą klientów (nakryciem do stołu, doradzeniem klientowi w zakresie wyboru posiłku, podaniem posiłku do stolika, posprzątaniem po konkretnym kliencie, itp.). Klienci Spółki nabywają wyłącznie gotowy posiłek, czemu nie towarzyszą jakiekolwiek dodatkowe usługi, jakich klient mógłby oczekiwać, np. w restauracjach. Istotą transakcji jest w tym przypadku sprzedany/nabyty posiłek.

Wnioskodawca oferuje w swoich lokalach posiłki, które klasyfikuje m. in. do następujących grupowań PKWiU 2008:

• PKWiU 10.1 „Mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane”

• PKWiU 10.20 „Ryby, skorupiaki i mięczaki, przetworzone i zakonserwowane”

• PKWiU 10.3 „Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane”

• PKWiU 10.5 Wyroby mleczarskie”

• PKWiU 10.71.11 „Pieczywo świeże”

• PKWiU 10.73.11 „Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne”

• PKWiU 10.85.1 „Gotowe posiłki i dania”

• PKWiU 11.07.19 „Pozostałe napoje bezalkoholowe”.

Ponadto, Spółka pragnie podkreślić, iż wystąpiła o odpowiednią opinię organu statystycznego wskazującą właściwą klasyfikację statystyczną sprzedawanych posiłków.

W związku z powyższym, Spółka zwróciła się do Dyrektora Izby Skarbowej z zapytaniem:

1. Czy sprzedaż przez Spółkę posiłków na zasadach przedstawionych w opisie stanu faktycznego i zdarzenia przyszłego stanowi dostawę towarów w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy o VAT, a nie świadczenie usług, o których mowa w art. 8 ust 1 ustawy o VAT.

2. Czy w sytuacji, gdy organ statystyczny potwierdzi, iż sprzedawane przez Spółkę posiłki opisane we wniosku (przy założeniu, że ich sprzedaż należy uznać dla potrzeb VAT za dostawę towarów) mieszczą się w grupowaniach wskazanych w załączniku nr 10 do ustawy o VAT - właściwą stawką VAT dla dostawy tych towarów będzie 5%.

Odpowiedź Dyrektora Izby Skarbowej

Ustalenie czy świadczenie złożone należy zakwalifikować jako dostawę towarów, czy jako świadczenie usług, wymaga wzięcia pod uwagę wszelkich okoliczności, w jakich następuje transakcja, w celu określenia jej elementów charakterystycznych i dominujących.

Organ podatkowy biorąc pod uwagę Rozporządzenie wykonawcze Rady (UE) Nr 282/2011 z dnia 15 marca 2011 roku oraz stanowisko TSUE uznał, że:

• usługi restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie,

• transakcje w restauracjach charakteryzuje cały zespół cech i czynności, przy czym dostawa posiłku jest jedynie częścią usługi, choć stanowi w nich dominujący element,

• przy sprzedaży towaru zawsze towarzyszy minimalny zakres świadczonych usług, takich jak umieszczenie towaru na półkach sklepowych czy wystawienie rachunku, w związku z czym tylko usługi odrębne od usług nierozerwalnie związanych ze sprzedażą towarów można brać pod uwagę w celu określenia udziału świadczenia usług w świadczeniu złożonym, obejmującym również dostawę towarów,

• działalność restauracyjną charakteryzuje szereg elementów i czynności, wśród których dostawa żywności jest tylko jedną ze składowych i gdzie zdecydowanie przeważają usługi,

• sprzedaż świeżo przygotowanych dań i artykułów żywnościowych do spożycia na miejscu na stoiskach lub w pojazdach gastronomicznych, lub we foyer kin stanowi dostawę towarów.

Organ podatkowy uwzględniając powyższe uznał, że sprzedaż przez Wnioskodawcę posiłków należy traktować jako dostawę towarów i rozpatrzyć w kontekście opodatkowania dostawy towarów w rozumieniu art. 7 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług. W konsekwencji, sprzedaż posiłków, które podlegają klasyfikacji do wymienionych przez Spółkę grupowań PKWiU i zostały wymienione w załączniku nr 10 do ustawy o VAT, podlega opodatkowaniu preferencyjną stawką 5%.

Zatem, jeśli towary będące przedmiotem dostawy przez Wnioskodawcę mieszczą się w podanych przez Wnioskodawcę grupach PKWiU (Wnioskodawca wystąpił o potwierdzenie do właściwego Urzędu Statystycznego) i nie będą to towary podlegające wyłączeniem wskazanym w załączniku, to dostawa tych towarów podlega opodatkowaniu stawką 5% podatku.

Podstawa prawna: art.2 pkt 6, art.5 ust. 1 pkt 1, art.5a, art. 7 ust. 1, art.8 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług; art.6 ust. 1 i ust.2 Rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) Nr 282/2011 z dnia 15 marca 2011 roku ustanawiającego środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej.