Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 2 marca 2016 roku (sygn. akt I FSK 1672/14) dotyczący właściwej stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne.
Podatnik świadczący usługi cateringowe i gastronomiczne na fakturach VAT dla klienta zamierzał odrębnie opodatkować część usługową i towarową. W przypadku, kiedy klient zamawiał obiad, deser i kawę podatnik zamierzał wystawić jeden rachunek, na którym do ceny posiłków planował stosować 8% stawkę VAT, natomiast cenę za napój chciał dzielić na dwie części: jedną dotyczącą usługi przygotowania i serwowania do stolika (8%) oraz drugą dotyczącą sprzedaży napoju (23%). Zdaniem podatnika nie jest możliwe połączenie poszczególnych usług czy towarów w jednolitą transakcję, opodatkowaną preferencyjną 8% stawką VAT.
W odpowiedzi na interpretację podatnik otrzymał odpowiedź, iż sprzedaż usługi związanej z wyżywieniem, w ramach, której następuje sprzedaż kawy oraz innych napojów wymienionych w poz. 7 załącznika 1 rozporządzenia wykonawczego z 4 kwietnia 2011 r. (t.j. Dz.U. z 2013 r. poz. 247), winna być opodatkowana podstawową stawką w wysokości 23% VAT.
Podatnik odwołał się do WSA, twierdząc, że sprzedaż kawy i innych napojów wskazanych we wniosku w ramach usługi przygotowania i podawania klientom do konsumpcji tych napojów winna być wyodrębniona od samej usługi. W konsekwencji stawka podstawowa 23% winna mieć zastosowanie do samego towaru, zaś usługa przygotowania i podania napoju jako usługa związana z wyżywieniem, winna być opodatkowana stawką preferencyjną 8%.
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku podtrzymał stanowisko wyrażone w interpretacji indywidualnej, które potwierdził również NSA.