Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

Zmiany stawek VAT w kasach rejestrujących wprowadzone przez Tarczę Antyinflacyjną 2.0 i WIS

Artykuły | 1 marca 2022 | NR 123
0 732

Po wprowadzeniu w grudniu 2021 roku Tarczy Antyinflacyjnej 1.0, która ograniczyła wzrost kosztów energii elektrycznej i podstawowych produktów spożywczych rząd wprowadził kolejne rozwiązania.

Kluczowe założenia Rządowej Tarczy Antyinflacyjnej 2.0 obowiązują od 1 lutego do 31 lipca 2022 r. i obejmują:

  • obniżkę VAT na paliwo z 23% do 8%,
  • obniżkę VAT na gaz z 8% do 0%,
  • obniżkę VAT na podstawowe produkty spożywcze do 0%, objętych obecnie stawką 5%.
  • przedłużenie obniżki VAT na prąd do 5%,
  • obniżkę VAT na ciepło do 5%,
  • obniżkę VAT na nawozy z 8% do 0%.

Rosnące ceny żywności są jednym z dotkliwych skutków inflacji, dlatego obniżono do 0% stawki podatku VAT na podstawowe produkty spożywcze sklasyfikowane w Nomenklaturze Scalonej wg. wskazanych kodów CN): 

  • CN 02 – Mięso i podroby jadalne,
  • CN ex 03 – Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne - z wyłączeniem homarów i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 - CN 0308,
  • CN 04 – Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, 
  • CN 0504 00 00 – Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone, 
  • CN 07 – Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne, 
  • CN 08 – Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów, 
  • CN 10 – Zboża, 
  • CN 11 – Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny, 
  • CN ex 12 – Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze; słoma i pasza - wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi, 
  • CN ex 15 – Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego lub mikrobiologicznego oraz produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego - wyłącznie jadalne, 
  • CN ex 16 – Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, lub z owadów - z wyłączeniem: 
    -        kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,
    -        przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN 1605 
  • CN 19 – Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze, 
  • CN ex 20 – Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin - z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%, 
  • CN 2104 – Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane, 
  • CN 2105 00 – Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao, 
  • CN ex 2106 – Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne (analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, 
  • CN 2202 – Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych, 
  • z orzechów i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 - wyłącznie produkty: 
    -  jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 - z wyłączeniem produktów zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,
    -  napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, 
    -  preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, 
    -  niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:
    a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11), 
    b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych działem CN 12 (CN 2202 99 15), 

Bez względu na CN – Dietetycz...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.