Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

Wersja obowiązująca od 01.01.2014

Obowiązywanie wersji:

Publikacja:

01.01.2012 - 27.01.2012

Dz.U.2011.293.1727

28.01.2012 - 31.03.2013 

zm. Dz.U.2012 poz. 89

tj. Dz.U. 2013 poz. 206

01.04.2013 - 31.12.2013

zm. Dz.U. 2013 poz. 359

01.01.2014 - 03.02.2014 (aktualnie wyświetlana)

zm. Dz.U. 2013 poz. 1589

04.02.2014 - ...

zm. Dz.U. 2014 poz. 163

tj. Dz.U. 2014 poz. 743

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW
z dnia 22 grudnia 2011 r.
w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

Rozporządzenie

Załącznik 1

Załącznik 2
Wykaz towarów, których import objęty jest stawką podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług

Pozycja

Kod CN

Wyszczególnienie

1

0201

Mięso z bydła, świeże lub schłodzone

2

0202

Mięso z bydła, zamrożone

3

0203

Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone

4

0204

Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone

5

0205 00

Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

6

0206

Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone

7

0207

Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone

8

0208

Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone

9

* 0209

Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone1)

10

0210

Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów

11

ex 0301

Ryby żywe - z wyłączeniem CN 0301 11 00 i 0301 19 00

12

0302

Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

13

0303

Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304

14

0304

Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone

15

0305

Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi

16

0306

Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; skorupiaki, w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi

17

0307

Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mięczaki wędzone, nawet w skorupach, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki z mięczaków, nadające się do spożycia przez ludzi

18

0308

Bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; wędzone bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, nawet gotowane przed lub w trakcie procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych, innych niż skorupiaki i mięczaki, nadające się do spożycia przez ludzi

19

0401

Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego

20

0402

Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

21

0403

Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao

22

0404

Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

23

0405

Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania

24

0406

Ser i twaróg

25

ex 0407

Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane - z wyłączeniem CN 0407 11 00, 0407 19 11 i 0407 19 19

26

0408

Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

27

0409 00 00

Miód naturalny

28

0410 00 00

Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

29

(uchylona)

30

0504 00 00

Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

31

(uchylona)

32

(uchylona)

33

(uchylona)

Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi

34

0511 91

- - Produkty z ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych; martwe zwierzęta objęte działem 3

35

(uchylona)

36

(uchylona)

37

0701

Ziemniaki, świeże lub schłodzone

38

0702 00 00

Pomidory, świeże lub schłodzone

39

0703

Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone

40

0704

Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone

41

0705

Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone

42

0706

Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone

43

0707 00

Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone

44

0708

Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone

45

0709

Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone

46

0710

Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone

47

0713

Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone

48

0714

Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane

- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

49

0802 21 00

- - W łupinach

50

0802 22 00

- - Bez łupin

- Orzechy włoskie:

51

0802 31 00

- - W łupinach

52

0802 32 00

- - Bez łupin

Winogrona, świeże lub suszone:

53

0806 10

- Świeże

54

ex 0807

Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00

55

0808

Jabłka, gruszki i pigwy, świeże

56

0809

Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże

57

ex 0810

Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00 i 0810 90 20

58

* 0811

Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego3)

- Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:

59

0904 21 90

- - - Pozostałe

60

ex 0908

Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony - z wyłączeniem CN 0908 31 00 i 0908 32 00

61

* 0909

Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)

62

ex * 0910

Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne5) - z wyłączeniem CN 0910 11 00, 0910 12 00, 0910 20 90, 0910 91 90 i 0910 99 99

63

1001

Pszenica i meslin

64

1002

Żyto

65

1003

Jęczmień

66

1004

Owies

67

1005

Kukurydza

68

1006

Ryż

69

1007

Ziarno sorgo

70

1008

Nasiona gryki, prosa i mózgi kanaryjskiej; pozostałe zboża

71

1101 00

Mąka pszenna lub z meslin

72

1102

Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin

73

1103

Kasze, mączki i granulki, zbożowe

74

1104

Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone

75

1106

Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8

76

1201

Nasiona soi, nawet łamane

77

1202

Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane

78

1203 00 00

Kopra

79

1204 00

Nasiona lnu, nawet łamane

80

1205

Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane

81

1206 00

Nasiona słonecznika, nawet łamane

82

ex 1207

Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane - z wyłączeniem CN 1207 21 00 i 1207 29 00

83

* 1208

Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy6)

Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:

84

1209 91

- - Nasiona warzyw

85

ex 1209 99

- - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1209 99 10

86

* 1211

Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane7)

87

1212 91

- - Burak cukrowy

88

130220

- Substancje pektynowe, pektyniany i pektany

89

1302 31 00

- - Agar-agar

90

* 1501

Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 15031)

91

* 1502

Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 15031)

92

* 1503 00

Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej6)

93

* 1504

Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

94

* 1506 00 00

Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

95

* 1507

Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

96

* 1508

Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

97

* 1509

Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

98

* 1510 00

Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15096)

99

* 1511

Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie6)

100

* 1512

Olej z nasion słonecznika, z krokosza barwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

101

* 1513

Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

102

* 1514

Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6)

103

ex * 1515

Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie6) - z wyłączeniem CN 1515 21 i 1515 29

104

* 1516

Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale nieprzetworzone6)

105

* 1517

Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 15166)

106

1601 00

Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów

107

ex 1602

Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane - z wyłączeniem CN 1602 10 00

108

1604

Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej

109

1605

Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane

- Laktoza i syrop laktozowy:

110

1702 11 00

- - Zawierające 99% masy laktozy lub więcej, wyrażonej jako laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę

111

1702 19 00

- - Pozostałe

112

1901 20 00

- Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych objętych pozycją 1905

113

1902

Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany

114

1904

Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

115

1905 10 00

- Chleb chrupki

- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe

116

1905 40 90

- - Pozostałe

117

1905 90 10

- - Mace

118

* 1905 90 30

- - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu8)

119

* 1905 90 90

- - - - Pozostałe9)

Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006

120

2004 10

- Ziemniaki

121

2009

Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej

122

2105 00

Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

123

* 2106 90 98

- - - Pozostałe10)

124

* 2202

Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pożycia 200911)

125

2301 10 00

- Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów; skwarki

126

* 23 02

Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane12)

127

* 2304 00 00

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju sojowego6)

128

* 2305 00 00

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji oleju z orzeszków ziemnych6)

129

* 2306

Makuchy i inne pozostałości stałe, nawet mielone lub w postaci granulek, pozostałe z ekstrakcji tłuszczów lub olejów roślinnych, inne niż te objęte pozycją 2304 lub 23056)

Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny:

130

* 3501 10 90

- - Pozostałe13)

- Albumina jaja:

- - Suszona

- - Pozostała

131

3502 11

132

3502 19

133

* 4901

Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach14)

134

* 4903 00 00

Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania14)

135

* 4904 00 00

Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione15)

136

ex* 4905

Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane16) - z wyłączeniem CN 4905 10 00

bez względu na kod CN

1. Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN

2. Czasopisma specjalistyczne - w rozumieniu art. 2 pkt 27f ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2011 r. Nr 177, poz. 1054)

Objaśnienia:- ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie- wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów zwolnionych od podatku- objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:1 z wyłączeniem tłuszczów technicznych2 (uchylone)3 z wyłączeniem orzechów4 wyłącznie kolendra, kmin i kminek5 wyłącznie koperek (Anethum graveolens), szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane6 wyłącznie jadalne7 wyłącznie lebiodka pospolita (Origanum vulgare) i bylica8 wyłącznie pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni9 wyłącznie bułka tarta10 z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%11 wyłącznie: niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego; niegazowane napoje zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju12 z wyłączeniem śruty13 z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle włókienniczym14 wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN) - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braile'a15 wyłącznie nuty w formie drukowanej16 wyłącznie mapy - wytwarzane metodami poligraficznymi

Rozporządzenie

Załącznik 1