Zmiany opodatkowania 5% stawką VAT na 2013 rok nastąpiły od 1 kwietnia 2013 roku. Do 31 marca 2013 roku obowiązywały stawki z 2012 roku.
Zmiany w zakresie opodatkowania stawką 5% od 1 kwietnia 2013 roku dotyczą:
- odpadów zwierzęcych surowych, niejadalnych (PKWiU ex 10.11.60.0) - z wyjątkiem jelit, pęcherzy i żołądków; opodatkowane są 23% stawką VAT,
- sprzedaży niegazowanych napojów bezalkoholowych zawierających tłuszcz mlekowy; artykuły przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju opodatkowane są 23% stawką VAT,
.
Wykaz towarów opodatkowanych od 1 kwietnia 2013 roku stawką podatku VAT 5%:
Poz. | Symbol PKWiU | Nazwa towaru (grupy towarów) |
1 | ex 01.1 | Rośliny inne niż wieloletnie, z wyłączeniem: |
1) (uchylony), | ||
2) słomy i plew zbóż (PKWiU 01.11.50.0), | ||
3) nasion bawełny (PKWiU 01.11.84.0), | ||
4) nasion buraków cukrowych (PKWiU 01.13.72.0), | ||
5) trzciny cukrowej (PKWiU 01.14.10.0), | ||
6) tytoniu nieprzetworzonego (PKWiU 01.15.10.0), | ||
7) roślin włóknistych (PKWiU 01.16.1), | ||
8) pozostałych roślin innych niż wieloletnie (PKWiU 01.19) | ||
2 | ex 01.21.1 | Winogrona, z wyłączeniem wina wyprodukowanego przez właściciela winnicy |
3 | 01.24 | Owoce ziarnkowe i pestkowe |
4 | ex 01.25.1 | Jagody i owoce z rodzaju Vaccinium, z wyłączeniem owoców kiwi (PKWiU 01.25.11.0) |
5 | ex 01.25.20.0 | Nasiona owoców, z wyłączeniem nasion chleba świętojańskiego innych niż niełuszczone, niekruszone ani niemielone |
6 | 01.25.33.0 | Orzechy laskowe |
7 | 01.25.35.0 | Orzechy włoskie |
8 | ex 01.25.90.0 | Pozostałe owoce, gdzie indziej niesklasyfikowane, z wyłączeniem chleba świętojańskiego i jego nasion niełuszczonych, niekruszonych i niemielonych |
9 | ex 01.26 | Owoce oleiste, z wyłączeniem orzechów kokosowych (PKWiU 01.26.20.0) |
10 | ex 01.28.12.0 | Chili, papryka słodka i inne rośliny przyprawowe i aromatyczne z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, surowe, suszone, z wyłączeniem słodkiej papryki |
11 | ex 01.28.13.0 | Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamon, surowe - wyłącznie gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy |
12 | ex 01.28.14.0 | Anyż, badian, kolendra, kmin, kminek, koper i jagody jałowca, surowe - wyłącznie kolendra, kmin i kminek |
13 | ex 01.28.19.0 | Pozostałe nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne - wyłącznie: koperek (Anethum graveolens), majeranek, bylica-estragon, kapary, szafran, kurkuma, tymianek, curry i inne nieprzetworzone rośliny przyprawowe i aromatyczne, gdzie indziej niesklasyfikowane |
14 | ex 01.4 | Zwierzęta żywe i produkty pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem: |
1) zwierząt żywych i ich nasienia, | ||
2) wełny strzyżonej, potnej z owiec i kóz, włączając wełnę praną z drugiej strzyży (PKWiU 01.45.30.0), | ||
3) jaj wylęgowych (PKWiU 01.47.23.0), | ||
4) kokonów jedwabników nadających się do motania (PKWiU 01.49.25.0), | ||
5) wosków owadzich i spermacetów, włączając rafinowane i barwione (PKWiU 01.49.26.0), | ||
6) embrionów zwierzęcych do celów reprodukcyjnych (PKWiU 01.49.27.0), | ||
7) produktów zwierzęcych niejadalnych, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 01.49.28.0), | ||
8) skór futerkowych surowych oraz skór i skórek surowych, gdzie indziej niesklasyfikowanych (PKWiU 01.49.3) | ||
15 | ex 02.30.40.0 | Dziko rosnące jadalne produkty leśne - wyłącznie leśne grzyby, jagody i orzechy |
16 | ex 03 | Ryby i pozostałe produkty rybactwa; usługi wspomagające rybactwo, z wyłączeniem: |
1) pereł nieobrobionych (PKWiU 03.00.5), | ||
2) ryb żywych ozdobnych (PKWiU 03.00.11.0), | ||
3) pozostałych produktów połowów (PKWiU 03.00.6) | ||
17 | ex 10.1 | Mięso i wyroby z mięsa, zakonserwowane, z wyłączeniem: |
1) tłuszczów technicznych, | ||
2) produktów ubocznych garbarń, | ||
3) skór i skórek, niejadalnych, | ||
4) piór, puchu, pierza i skórek ptaków, | ||
5) wełny szarpanej 6) odpadów zwierzęcych surowych, niejadalnych (PKWiU ex 10.11.60.0) - z wyjątkiem jelit, pęcherzy i żołądków | ||
18 | ex 10.20 | Ryby, skorupiaki i mięczaki, przetworzone i zakonserwowane, z wyłączeniem mąki, mączek i granulek z ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, niejadalnych (PKWiU 10.20.41.0) |
19 | ex 10.3 | Owoce i warzywa przetworzone i zakonserwowane - wyłącznie: |
1) ziemniaki zamrożone (PKWiU 10.31.11.0), | ||
2) soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32), | ||
3) warzywa zamrożone (PKWiU 10.39.11.0), | ||
4) owoce i orzechy zamrożone, gotowane lub nie, z wyłączeniem orzechów (ex 10.39.21.0) | ||
20 | ex 10.4 | Oleje i tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne |
21 | ex 10.5 | Wyroby mleczarskie, z wyłączeniem kazeiny do produkcji regenerowanych włókien tekstylnych oraz kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkujący żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym (PKWiU ex 10.51.53.0) |
22 | ex 10.61 | Produkty przemiału zbóż, z wyłączeniem śruty |
23 | ex 10.71.11.0 | Pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni |
24 | ex 10.72.11.0 | Pieczywo chrupkie, suchary, sucharki, pieczywo tostowe i podobne wyroby - wyłącznie pieczywo chrupkie oraz tosty z chleba i podobne tosty |
25 | ex 10.72.19.0 | Pozostałe piekarskie i ciastkarskie wyroby suche lub konserwowane - wyłącznie chleb przaśny (maca) i bułka tarta |
26 | 10.73.11.0 | Makarony, pierogi, kluski i podobne wyroby mączne |
27 | 10.73.12.0 | Kuskus |
28 | ex 10.85.1 | Gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% |
29 | 10.89.12.0 | Jaja bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże lub zakonserwowane; jaja w skorupkach, zakonserwowane lub ugotowane; albumina jaja |
30 | ex 10.89.15.0 | Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe; środki zagęszczające i żelujące - wyłącznie substancje pektynowe, pektyniany i pektyny, śluzy i zagęszczacze pochodzące z produktów roślinnych, w tym modyfikowane |
31 | ex 11.07.19.0 | Pozostałe napoje bezalkoholowe - wyłącznie niegazowane napoje: 1) w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego, 2) zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju |
32 | ex 58.11.1 | Książki drukowane - wyłącznie książki (oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN), mapy - wytwarzane metodami poligraficznymi, z wyłączeniem ulotek; wydawnictwa w alfabecie Braille'a |
33 | Książki wydawane na dyskach, taśmach i innych nośnikach oznaczone stosowanymi na podstawie odrębnych przepisów symbolami ISBN | |
34 | Czasopisma specjalistyczne | |
35 | 59.20.31.0 | Nuty w formie drukowanej |
Objaśnienia:
1) ex - dotyczy tylko danego wyrobu z danego grupowania.
2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu sprzedaży towarów zwolnionych od podatku lub opodatkowanych stawką 0 %.