Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

DOSTAWA TOWARÓW W KRAJU , AKTUALNOŚCI , WYSOKOŚĆ OPODATKOWANIA (art. 41-85)

9 października 2018

Stawka VAT dla dostawy gotowych do spożycia kanapek

0 1402

Dostawa gotowych do spożycia kanapek opodatkowana jest stawką podatku w wysokości 8%.

Stanowisko Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej z dnia 13 września 2018 roku nr 0115-KDIT1-1.4012.526.2018.1.EA

Sytuacja Podatnika

Wnioskodawca jest producentem, postanowił rozszerzyć swój zakres działania poprzez produkcję pakowanych i gotowych do spożycia kanapek, z 5-dniowym terminem przydatności. Produkt ten sprzedawany jest do odbiorcy, do jego magazynu centralnego, który rozwozi go dalej po sklepach spożywczych należących do jego sieci. Wnioskodawca nie prowadzi sprzedaży detalicznej, nie prowadzi działalności usługowej w zakresie usług restauracyjnych ani cateringowych. Wnioskodawca skierował do Głównego Urzędu Statystycznego zapytanie o potwierdzenie klasyfikacji ww. wyrobów według PKWiU.

W odpowiedzi na złożony wniosek GUS wskazał, że ww. towary mieszczą się w grupowaniu PKWiU z 2008 r. - 10.89.19.

Wątpliwości Wnioskodawcy dotyczą rozstrzygnięcia, czy w związku z zakwalifikowaniem opisanego we wniosku produktu do grupowania PKWiU 10.89.19.0, stawką właściwą dla dostawy tego produktu jest stawka VAT 5% właściwa dla dostawy gotowych dań i posiłków, wymienionych w załączniku nr 10 pod poz. 28 ustawy o VAT.

Stanowisko Dyrektora

W załączniku nr 3 do ustawy, zawierającym wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką podatku w wysokości 8%, pod poz. 48 wymieniono PKWiU ex 10.89.19.0 – „Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane, z wyłączeniem ekstraktów słodowych i produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%”.

W tym miejscu wskazać należy, iż z wyjaśnień Głównego Urzędu Statystycznego do PKWiU wynika, że grupowanie PKWiU 10.89.19.0 obejmuje:

  • ekstrakt słodowy zawierający dekstryny, maltozę, białka, witaminy, enzymy i substancje smakowo-zapachowe,

  • syropy izoglukozowe,- miód sztuczny i karmel,

  • słodycze, gumy do żucia zawierające syntetyczne środki słodzące zamiast cukru,

  • gotową żywność łatwo psującą się,

  • bitą śmietanę pakowaną w puszki pod ciśnieniem,

  • ser fondue,

  • aromatyzowane lub barwione syropy glukozowe,

  • koncentraty białkowe,

  • przetwory spożywcze z mąki, mączki, skrobi itp.,

  • tabletki aloesowe w opakowaniu do sprzedaży detalicznej, stosowane jako suplement diety, wzmacniający odporność organizmu na przeziębienia oraz dające ulgę w zaburzeniach układu trawiennego, takich jak: obstrukcja i niestrawność,

  • prepar...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.