Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

DOSTAWA TOWARÓW W KRAJU , WYSOKOŚĆ OPODATKOWANIA (art. 41-85)

2 czerwca 2013

Stawka VAT przy sprzedaży napoju mlecznego z zawartością 1% ekstraktu kawowego

0 896

Sprzedaż napoju w skład którego wchodzi ekstrakt kawowy, pomimo że mieści się w grupowaniu PKWiU 11.07.19.0, opodatkowany będzie podstawową stawką podatku 23%.

Interpretacja indywidualna z 13 maja 2013 roku nr IPTPP4/443-105/13-2/OS Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi.

Sytuacja Wnioskodawcy

Spółka z o.o. w ramach prowadzonej działalności zajmuje się produkcją artykułów mleczarskich. W skład palety produktów oferowanych przez Spółkę wchodzi również kawowy napój mleczny, sklasyfikowany pod kodem PKWiU 11.07.19.0. Napój ten jest napojem mlecznym, o różnych smakach, np. X,Y,Z, i właściwościach:

Skład surowcowy:

  1. mleko 1,5 % tłuszczu - 87%

  2. zaprawa kawowa typu espresso: (woda, syrop ze skarmelizowanego cukru, ekstrakt kawy, skrobia kukurydziana modyfikowana, barwnik E150c, regulatory kwasowości E340, E524, aromaty, kofeina, przeciwutleniacz E300) - 10%

  3. cukier-2,7%

Zawartość ekstraktu kawowego w końcowym produkcie wynosi 1%.

Cechy fizykochemiczne:

  1. wygląd - jednorodny, płynny produkt, o kolorze ciemno-brązowym

  2. smak - słodki, mleczny, z wyczuwalnym smakiem kawy

Opis produkcji:

Mleko, z dodatkiem składników sypkich i płynnej zaprawy kawowej poddawane jest obróbce termicznej (sterylizacji). Po schłodzeniu pakowane w kubeczki.

Po wprowadzeniu z dniem 01.04.2013 roku zmiany przepisów, tj. pkt 31 załącznika nr 10 do ustawy o VAT, ma brzmienie: „Pozostałe napoje bezalkoholowe - wyłącznie niegazowane napoje:

  1. w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

  2. zawierające tłuszcz mlekowy, z wyłączeniem napojów, przy przygotowywaniu których wykorzystywany jest napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju”.

Do produkcji napoju wykorzystywany jest ekstrakt kawowy. Jednakże jest to napój mleczny,...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.