Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej w wyroku w sprawie C-703/19 z 22 kwietnia 2021 roku uznał, że stosowanie obniżonej stawki VAT (5%) dla sprzedaży w lokach gastronomicznych dań na wynos jest możliwe, w przypadkach gdy klienci nie zamierzają korzystać z udostępnionej przez lokal infrastruktury.
Sprawa dotyczyła rozpoznawalnego w branży fastfood podatnika, który prowadzi sprzedaż posiłków i dań - m.in. kanapki, sałatki, frytki, lody, koktajle mleczne czy soki owocowe. Produkty te są podawane na tacy, z którą klient otrzymuje jednorazowe serwetki, a do niektórych produktów dodawane są np. plastikowe sztućce. Posiłki i dania są przygotowywane na miejscu z półproduktów i są serwowane na ciepło lub zimno w postaci gotowej do spożycia w lokalu lub na wynos.
Organy podatkowe, po kontroli podatkowej stwierdziły, że podatnik nie prowadzi sprzedaży gotowych dań podlegających stawce VAT w wysokości 5%, a świadczy usługi związanych z wyżywieniem, opodatkowanych stawką VAT 8%. Spór w tej sprawił trafił do NSA, który skierował ją do TSUE.
TSUE wydał wyrok, w którym stwierdził, że pojęcie „usług restauracyjnych i cateringowych” obejmuje dostarczanie żywności wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi, mającymi na celu umożliwienie natychmiastowego spożycia te...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
- Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
- Nielimitowane konsultacje
- ...i wiele więcej!
Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.