Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

DOSTAWA TOWARÓW W KRAJU , WAŻNE TEMATY

30 września 2013

Opodatkowanie podatkiem od towarów i usług dostawy dań gotowych

0 1277

Stawka VAT przy dostawie dań gotowych od dłuższego czasu rodzi pewne wątpliwości. Wysokość tej stawki uzależniona jest od tego czy czynności związane ze sprzedażą posiłków gotowych zostaną zakwalifikowane jako dostawa towarów czy jako świadczenie usług. Stawka podatku w wysokości 5% ma zastosowanie wyłącznie do dostawy towarów, do usług gastronomicznych zastosowanie ma stawka VAT 8%. Organa podatkowe nie zawsze są jednak jednomyślne co do tego, czy dana czynność stanowi dostawę towarów czy świadczenie usług.

1. Dostawa dań gotowych

Dania gotowe według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług 2008 znajdują się w grupowaniu 10.85.1 - gotowe posiłki i dania. Jak wynika z wyjaśnień Głównego Urzędu Statystycznego klasa 10.85 obejmuje gotowe (t.j. przygotowane, przyprawione i ugotowane) posiłki i dania, zamrożone lub pakowane próżniowo lub w puszkach, składające się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż, w tym dania regionalne i narodowe. Natomiast klasa ta nie obejmuje m. in. usług przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanych w odpowiednich podklasach działu 56. Do dań i posiłków gotowych znajdujących się w w/w grupowaniu możemy zaliczyć np. zamrożone pizze i inne dania w opakowaniach plastikowych zamrożone lub przygotowane do spożycia produkty typu instant. Gotowy posiłek to produkt, który jest samodzielny i zdatny do spożycia w jego aktualnym stanie lub po obróbce termicznej. Za takie można uznać również towary podawane w słoikach np. zupy, pulpety itp. (wcześniej przygotowane do spożycia jako gotowy posiłek).

Zgodnie z art.41 ust.2a w związku z poz.28 załącznika nr 10 do ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług gotowe posiłki i dania, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% (PKWiU ex 10.85.1), podlegają opodatkowaniu stawką VAT wysokości 5 %.

Wobec tego sprzedaż gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych, ugotowanych) posiłków i dań, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.85.1, zamrożonych lub pakowanych (np. próżniowo lub w puszkach) i etykietowanych z przeznaczeniem na sprzedaż w stanie nieprzetworzonym, korzystać będzie z preferencyjnej 5 % stawki podatku od towarów i usług.

2. Dostawa dań gotowych w lokalu gastronomicznym i serwowanych w ramach cateringu

Katalog usług związanych z wyżywieniem (PKWiU ex 56) składa się następujących usług:

1) usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych, na które składają się:

- usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach,

- usługi przygotowywania i podawania posiłków w wagonach restauracyjnych i na statkach,

- usługi przygotowywania i podawania posiłków w lokalach samoobsługowych,

- pozostałe usługi podawania posiłków;

2) usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering) i pozostałe usługi gastronomiczne, obejmujące:

- usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla gospodarstw domowych,

- usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (catering),

3) pozostałe usługi gastronomiczne:

- usługi gastronomiczne świadczone dla przedsiębiorstw transportowych,

- pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę,

- sługi stołówkowe,

- usługi przygotowywania i podawania napojów.

Do działalności usługowej związanej z wyżywieniem (PKWiU ex 56 z pewnymi wyłączeniami) zalicza się usługi dotyczące zapewnienia pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, oferowania posiłków „na wynos”, z miejscami siedzącymi lub bez. Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, lecz fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji. Do tego działu można zaliczyć również przygotowywanie i podawanie posiłków gościom hotelowym bez względu na to czy spożywają oni przygotowywane posiłki na miejscu, biorą je „na wynos” czy są one im dostarczane. Dział ten obejmuje działalność stałych i ruchomych placówek gastronomicznych, jak również przygotowywanie i serwowanie napojów.

Pojęcie usługi restauracyjnej i cateringowej zostało zawarte w art.6 ust.1 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) Nr 282/2011 z dnia 15 marca 2011 roku ustanawiającego środki wykonawcze do Dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej. Z przepisu tego wynika, iż usługi restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów lub żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi. Usługi restauracyjne polegają na świadczeniu takich usług w lokalu należącym do usługodawcy, podczas gdy usługi cateringowe polegają na świadczeniu takich usług poza lokalem usługodawcy. Zgodnie z art.6 ust.2 rozporządzenia za usługi cateringowe i restauracyjne w rozumieniu ust.1 nie uznaje się dostawy gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo dostawy gotowej lub niegotowej żywności i napojów, wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających.

Powyższe uregulowania weszły w życie z dniem 1 lipca 2011 roku i określają cechy charakterystyczne oraz sposób identyfikacji usług cateringowych i restauracyjnych.

Za danie gotowe nie można zatem uznać posiłku nabytego w restauracji, czy innym lokalu – do spożycia na miejscu. W takim przypadku podatnik skorzysta bowiem z usługi przygotowania i podawania posiłków w lokalach i stołówkach (PKWiU 56.1). Tym samym w miejsce dostawy towarów dojdzie do wykonania usługi opodatkowanej stawką VAT 8% (na podstawie §7 ust.1 pkt 1 w powiązaniu z poz.7 załącznika nr 1 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 4 kwietnia 2011 roku w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług). Daniem gotowym nie jest także posiłek serwowany w ramach usługi cateringu. Przedmiotem świadczenia jest bowiem usługa podania posiłku poza lokalem przedsiębiorstwa. Niemniej jednak i tu może dojść do sytuacji szczególnych – sprzedaży dań gotowych, a nie usługi cateringu. Przykładowo dostawa kawy, herbaty i wody mineralnej, która dostarczana jest w postaci gotowego napoju podawanego w termosach lub w dzbankach z dostawianymi szklankami stanowi dostawę towarów opodatkowaną podstawową stawką VAT 23%. Stanowisko to zostało potwierdzone przez Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi w interpretacji z 4 lipca 2012 roku nr IPTPP2/443-308/12-5/AW.

3. Dania gotowe zamawiane na wynos

Kwestia zakwalifikowania i jednocześnie opodatkowania sprzedaży gotowych posiłków oferowanych na wynos (np. pizza, sałatka, obiad) budzi spore kontrowersje. Dotyczy to zarówno posiłków zamawianych przez telefon jak i zabieranych poza teren lokalu po wejściu do niego i zapłacie w restauracji. Wątpliwości dotyczą ustalenia, czy w tym przypadku mamy do czynienia ze świadczeniem usług opodatkowanych stawką VAT 8%, czy z dostawą towarów opodatkowaną stawką w wysokości 5 %. I tak np. Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, w interpretacji indywidualnej z 5 maja 2011 roku nr ILPP4/443-111/11-4/ISN uznał, że czynność ta stanowi usługę związaną z wyżywieniem i podlega opodatkowaniu stawką VAT w wysokości 8%, z uwagi na to, że czynność ta ma charakter usługi przygotowywania i dostarczenia żywności. Podobnie stwierdził Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, w interpretacji indywidualnej z 17 listopada 2011 roku Nr IBPP2/443-901/11/BW.

Odmienne stanowisko zaprezentowane zostało w interpretacji indywidualnej Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie z 24 maja 2011 roku Nr IPPP1/443-260/11-4/AS, czy w interpretacji indywidualnej z 28 lutego 2012 roku nr IPPP3/443-1530/11-3/KT, gdzie organ podatkowy uznał, że sprzedaż posiłków gotowych i dań oferowanych na wynos stanowi dostawę towarów, która zgodnie z załącznikiem nr 10 do ustawy o VAT opodatkowana jest stawką podatku w wysokości 5%.

Wydaje się, że wątpliwości organów podatkowych rozwiewa wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Rzeszowie z 24 kwietnia 2012 roku (sygn. I SA/Rz 176/12), w którym Sąd jednoznacznie uznał, iż sprzedaż gotowych posiłków i dań na wynos, przygotowanych w restauracji w stanie nadającym się do bezpośredniego spożycia stanowi usługę związaną z wyżywieniem, która korzysta z obniżonej 8% stawki VAT. W wydanym wyroku WSA w Rzeszowie uznał, że jedynie sprzedaż gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanych pod symbolem PKWiU 10.85.1, zamrożonych lub pakowanych (np. próżniowo lub w puszkach) i etykietowanych z przeznaczeniem na sprzedaż w stanie nieprzetworzonym korzystać może z 5% stawki podatku od towarów i usług. Towary te, niezdatne do bezpośredniego spożycia w formie nieprzetworzonej - wymagają przed dokonaniem konsumpcji (a po nabyciu) wykonania dodatkowych czynności (m.in. obróbki termicznej). W rezultacie, zasadniczego znaczenia w ocenie czy mamy do czynienia z dostawą towaru czy z wykonaniem usługi, której przedmiotem jest produkt spożywczy jest wystąpienie dodatkowych czynności (przetworzenia) wykonanych przed sprzedażą or...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.