Szukanie zaawansowane

Szukanie wraz z odmianą wyrazów
Wstaw * (gwiazdka) po wpisaniu początku wyrazu
np. podatk*, aby znaleźć podatkami, podatkach itd.

Dokładne dopasowanie
Wpisz wyrażenie w cudzysłowie.
Na przykład: "podatek dochodowy".

Wykluczenie wyrażenia
Wstaw - (minus) przed słowem, które chcesz wykluczyć. Na przykład: "sprzedaż -towar"

Brak wyników

DOSTAWA TOWARÓW W KRAJU

2 grudnia 2015

Stawka VAT na sprzedaż soku i paluszków podawanych w barze oraz na wynos

0 1781

Prowadzę bar z daniami na wynos. W barze znajdują się stoliki do spożywania posiłków. Kupuję sok do baru ze stawką 5%, czy sprzedaję go również ze stawką 5% czy ze stawką 8%. Dotyczy to również paluszków, kupuję ze stawką 23% a sprzedaję ze stawką 8%?

ODPOWIEDŹ

Sprzedaż soków owocowych i paluszków, która dokonywana jest w ramach świadczonych usług związanych z wyżywieniem (PKWiU ex 56) podlega opodatkowaniu stawką właściwą dla świadczonej usługi tj. 8%. Natomiast sprzedaż soku na wynos podlega opodatkowaniu stawką 5%, a paluszków 23% VAT.

UZASADNIENIE

Co do zasady, zgodnie z art. 41 ust. 1 w związku z art. 146a pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług, towary i usługi opodatkowane są stawką podstawową, która wynosi 23%. Dla pewnych towarów i usług ustawodawca przewidział jednak niższe stawki podatkowe - 8%, 5%, 0% oraz zwolnienie z opodatkowania.

W omawianej sprawie Czytelnik prowadzi bar i zastanawia się, kiedy sprzedaż soku owocowego jest opodatkowana stawką 5%, a kiedy stawką 8%. Wątpliwość dotyczy również sprzedaży paluszków w barze. Najistotniejszym elementem pozwalającym stwierdzić, jaką należy zastosować stawkę podatku VAT, jest dokonanie prawidłowej klasyfikacji ww. towaru wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.

Zgodnie z art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%. W poz. 19 tego załącznika w pkt 2 wymienione są soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32). Stawka ta obowiązuje tylko przy sprzedaży. Natomiast usługi związane z wyżywieniem sklasyfikowane w PKWiU ex 56 są opodatkowane stawką 8%. Tak wynika z § 3 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2013r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych i poz. 7 załącznika do ww. rozporządzenia. Jednak stawki obniżonej nie można stosować do sprzedaży:

  1. napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,

  2. napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,

  3. napojów, przy przygotowaniu których jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju,

  4. napojów bezalkoholowych gazowanych,

  5. wód mineralnych,

  6. innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką 23%.

Z treści art. 6 ust. 1 Rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) Nr 282/2011 z dnia 15 marca 2011 r. ustanawiającego środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej wynika, iż usługi restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów lub żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi. Usługi restauracyjne polegają na świadczeniu takich usług w lokalu należącym do usługodawcy, podczas gdy usługi cateringowe polegają na świadczeniu takich usług poza lokalem usługodawcy”. Zgodnie z art. 6 ust 2 tego rozporządzenia za usługi cateringowe i restauracyjne w rozumieniu ust. 1 nie uznaje się dostawy gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo dostawy gotowej lub niegotowej żywności i napojów, wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających.

Powyższe uregulowania, określają cechy charakterystyczne oraz sposób identyfikacji usług cateringowych i restauracyjnych. W powyższej kwestii wielokrotnie wypowiedział się Europejski Trybunał Sprawiedliwości w orzeczeniach m.in. C-231/94 (Faaborg-Gelting Linien A/S v. Finanzamt Flensenburg) oraz w połączonych sprawach C-497/09, C-499/09, C-501/09, C-502/09.

W orzeczeniach tych Trybunał uznał, że gdy wydaniu towaru (posiłku) towarzyszą dodatkowe czynności związane z jego przygotowaniem, podaniem itp. wówczas zasadniczo mamy do czynienia ze świadczeniem usług...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
  • Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
  • Nielimitowane konsultacje
  • ...i wiele więcej!

Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.