Prowadzę bar z daniami na wynos. W barze znajdują się stoliki do spożywania posiłków. Kupuję sok do baru ze stawką 5%, czy sprzedaję go również ze stawką 5% czy ze stawką 8%. Dotyczy to również paluszków, kupuję ze stawką 23% a sprzedaję ze stawką 8%?
ODPOWIEDŹ
Sprzedaż soków owocowych i paluszków, która dokonywana jest w ramach świadczonych usług związanych z wyżywieniem (PKWiU ex 56) podlega opodatkowaniu stawką właściwą dla świadczonej usługi tj. 8%. Natomiast sprzedaż soku na wynos podlega opodatkowaniu stawką 5%, a paluszków 23% VAT.
UZASADNIENIE
Co do zasady, zgodnie z art. 41 ust. 1 w związku z art. 146a pkt 1 ustawy o podatku od towarów i usług, towary i usługi opodatkowane są stawką podstawową, która wynosi 23%. Dla pewnych towarów i usług ustawodawca przewidział jednak niższe stawki podatkowe - 8%, 5%, 0% oraz zwolnienie z opodatkowania.
W omawianej sprawie Czytelnik prowadzi bar i zastanawia się, kiedy sprzedaż soku owocowego jest opodatkowana stawką 5%, a kiedy stawką 8%. Wątpliwość dotyczy również sprzedaży paluszków w barze. Najistotniejszym elementem pozwalającym stwierdzić, jaką należy zastosować stawkę podatku VAT, jest dokonanie prawidłowej klasyfikacji ww. towaru wg Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług.
Zgodnie z art. 41 ust. 2a ustawy o podatku od towarów i usług dla towarów wymienionych w załączniku nr 10 do ustawy stawka podatku wynosi 5%. W poz. 19 tego załącznika w pkt 2 wymienione są soki z owoców i warzyw (PKWiU 10.32). Stawka ta obowiązuje tylko przy sprzedaży. Natomiast usługi związane z wyżywieniem sklasyfikowane w PKWiU ex 56 są opodatkowane stawką 8%. Tak wynika z § 3 ust. 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2013r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych i poz. 7 załącznika do ww. rozporządzenia. Jednak stawki obniżonej nie można stosować do sprzedaży:
napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,
napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
napojów, przy przygotowaniu których jest wykorzystywany napar z kawy lub herbaty, niezależnie od udziału procentowego tego naparu w przygotowywanym napoju,
napojów bezalkoholowych gazowanych,
wód mineralnych,
innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką 23%.
Z treści art. 6 ust. 1 Rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) Nr 282/2011 z dnia 15 marca 2011 r. ustanawiającego środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej wynika, iż usługi restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów lub żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi. Usługi restauracyjne polegają na świadczeniu takich usług w lokalu należącym do usługodawcy, podczas gdy usługi cateringowe polegają na świadczeniu takich usług poza lokalem usługodawcy”. Zgodnie z art. 6 ust 2 tego rozporządzenia za usługi cateringowe i restauracyjne w rozumieniu ust. 1 nie uznaje się dostawy gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo dostawy gotowej lub niegotowej żywności i napojów, wraz z ich transportem lub bez niego, ale bez żadnych innych usług wspomagających.
Powyższe uregulowania, określają cechy charakterystyczne oraz sposób identyfikacji usług cateringowych i restauracyjnych. W powyższej kwestii wielokrotnie wypowiedział się Europejski Trybunał Sprawiedliwości w orzeczeniach m.in. C-231/94 (Faaborg-Gelting Linien A/S v. Finanzamt Flensenburg) oraz w połączonych sprawach C-497/09, C-499/09, C-501/09, C-502/09.
W orzeczeniach tych Trybunał uznał, że gdy wydaniu towaru (posiłku) towarzyszą dodatkowe czynności związane z jego przygotowaniem, podaniem itp. wówczas zasadniczo mamy do czynienia ze świadczeniem usług...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
- Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
- Nielimitowane konsultacje
- ...i wiele więcej!
Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.