Dostawa wafli o zawartości wody nieprzekraczającej 10%, do których stosuje on stawkę 23% VAT, powinna podlegać obniżonej stawce VAT wynoszącej 8%, gdyż zawartość wody w masie wafli nie jest kryterium, które mogłoby pozwolić na zróżnicowanie stawki VAT (wafle o różnej zawartości wody są względem siebie podobne i konkurencyjne).
Stanowisko Krajowej Informacji Skarbowej w indywidualnej interpretacji podatkowej z 8 kwietnia 2020 roku, nr IPPP2/4512-995/15-3/20/S/KOM.
Sytuacja Podatnika
Spółka z o.o. jest zarejestrowanym w Polsce czynnym podatnikiem VAT. Przedmiotem prowadzonej przez Spółkę działalności gospodarczej jest hurtowa dystrybucja (dostawa) produktów spożywczych, w szczególności do sieci sklepów detalicznych. W ramach swojej działalności Spółka dostarcza następujące środki spożywcze:
- wafle, klasyfikowane do grupowania 10.72.12.0 „Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle”, według PKWiU z 2008 r., o zawartości wody przekraczającej 10% masy - te wyroby są sprzedawane ze stawką VAT wynoszącą 8%; oraz
- wafle, klasyfikowane do grupowania 10.72.12.0 „Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle”, według PKWiU z 2008 r., o zawartości wody nieprzekraczającej 10% masy - te wyroby są sprzedawane ze stawką VAT wynoszącą 23%.
Wafle o różnej zawartości wody, są względem siebie podobne i konkurencyjne z uwagi na wskazane cechy. Wafle realizują wspólną funkcję - tzw. „szybkiej przekąski”. Zarazem brak jest, w ramach tej podstawowej funkcji, podstaw do zróżnicowania wafli, w zależności od zawartości wody, które to kryterium ma charakter jedynie formalny.
Stanowisko Dyrektora
Dyrektor zaznaczył, że niniejszą interpretację oparto na przepisach prawa podatkowego i stanie prawnym obowiązujących w październiku 2015 roku tj.
w dacie wydania pierwotnej interpretacji, bowiem niniejsza interpretacja stanowi ponowne rozstrzygnięcie tej samej sprawy w wyniku orzeczenia Naczelnego Sądu Administracyjnego z dnia 30 października 2019 r. sygn. akt I FSK 1140/17 oraz Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego z dnia 24 marca 2017 r., sygn. akt III SA/Wa 1252/16.
Na podstawie art. 146a pkt 2 ustawy o VAT, w okresie od dnia 1 stycznia 2011 r. do dnia 31 grudnia 2016 r., z zastrzeżeniem art. 146f stawka podatku, o której mowa w art. 41 ust. 2, art. 120 ust. 2 i 3 oraz w tytule załącznika nr 3 do ustawy, wynosi 8%. W załączniku nr 3 do ustawy stanowiącym „Wykaz towarów i usług podlegających opodatkowaniu podatkiem VAT według stawki 8%” figurują pod pozycją 34 „Piernik i podobne wyroby; słodkie herbatniki; gofry i wafle - wyłącznie wafle i opłatki o zawartości wody przekraczającej 10% masy” - PKWiU ex 10.72.12.0.
Dyrektor uznał, że dostawa wafli o zawartości wody nieprzekraczającej 10%, do których stosuje on stawkę 23% VAT, powinna podlegać obniżonej stawce VAT wynoszącej 8%, gdyż zawartość wody w masie wafli nie jest kryterium, które mogłoby pozwolić na zróżnicowanie stawki VAT (wafle o różnej zawartości wody są względem siebie podobne i konkurencyjne). Z uwagi na obowiązek poszanowania zasady neutralności podatku od towarów i usług niedopuszczalne jest różnicowanie stawki podatku wobec towarów podobnych, tj. wafli o zawartości wody do 10% masy i przekraczającej ten wskaźnik”.
Podstawa prawna: art. 146a pkt 2 ustawy z 11 marca 2004 roku o podatku o towarów i usług.