Spółka prowadzi hotel oraz hostel. Są to działalności dwu i jednogwiazdkowe, gdzie oferuje się tylko śniadanie, które wliczone jest w cenę noclegu. W hotelu jest jeszcze kuchnia, która przygotowuje śniadania, natomiast w hostelu śniadania są zamawiane w firmie cateringowej. Ze względu na propozycję firmy cateringowej obniżki ceny przy zwiększeniu zamówienia, rozważa się zamknięcie kuchni w hotelu. Jakie są skutki na gruncie VAT zakupu usług cateringowych dla klientów hotelu i hostelu?
Odpowiedź
Spółka, prowadząc hotel i hostel, ma prawo odliczyć podatek naliczony od usługi cateringowej w postaci śniadania dla klientów. Innymi słowy, możliwa jest odsprzedaż tej usługi klientom hotelu i hostelu z uwzględnieniem podatku należnego (od sprzedaży), przy jednoczesnym odliczeniu podatku naliczonego z faktur dokumentujących dostawę śniadań.
Uzasadnienie
Czynni podatnicy VAT zajmujący się prowadzeniem działalności hotelowej czy hostelowej mają wątpliwości dotyczące możliwości odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących wykonanie usługi dostawy cateringu. Problem tkwi bowiem w treści art.88 ust.1 pkt 4 ustawy o podatku od towarów i usług: Obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika: … usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem: … nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób. Przepis ten, dość jasny w wykładni literalnej, wskazuje, że jeżeli czynny podatnik VAT zakupi usługę gastronomiczną lub noclegową, to nie ma prawa z faktury dokumentującej taką transakcję odliczyć podatku naliczonego. Na tle tego przepisu może powstać pytanie, jak należy zdefiniować usługę gastronomiczną i czy występuje jakaś różnica z usługą cateringu. W omawianym przypadku mamy bowiem do czynienia z sytuacją, w której hotel i hostel nabywa i będzie nabywał usługi cateringu i następnie koszt tego śniadania będzie doliczał do ceny usługi hotelowej i hostelowej oraz wykazywał sprzedaż takiej usługi na fakturze lub paragonie.
Zgodnie z treścią art.6 ust.1 i 2 rozporządzenia wykonawczego Rady (UE) nr 282/2011 z dnia 15 marca 2011 r. ustanawiającego środki wykonawcze do dyrektywy 2006/112/WE w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej (Dz. Urz. UE L z 2011 r. Nr 77 s. 1) wskazuje się następujące definicje (nie wykazane w polskiej ustawie VAT):
- Usługi restauracyjne i cateringowe oznaczają usługi polegające na dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności lub napojów albo żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie. Dostarczanie żywności lub napojów lub żywności i napojów stanowi jedynie element większej całości, w której muszą przeważać usługi. Usługi restauracyj...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 papierowych oraz cyfrowych wydań magazynu
- Dostęp online do aktualnych i archiwalnych wydań czasopisma oraz dostęp do dodatkowych materiałów
- Nielimitowane konsultacje
- ...i wiele więcej!
Jeśli jesteś Prenumeratorem, zaloguj się, aby przeczytać artykuł w całości.