ODPOWIEDŹ
Podatnik może odliczyć VAT naliczony z faktury dokumentującej zakupy, które są związane z czynnościami opodatkowanymi. Jednym z ograniczeń tego prawa jest zakup usług gastronomicznych. Dostarczanie żywności, której nie towarzyszy żadna usługa wspomagająca jest dostawą towarów.
UZASADNIENIE
W zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi przysługuje prawo do odliczenia VAT.
Ustawodawca wprowadził szereg zakazów możliwości odliczenia podatku naliczonego i jednym z nich jest prawo do odliczenia podatku od nabyć usług noclegowych i gastronomicznych. Tak więc, w stosunku do zakupu usług gastronomicznych podatnikom nie przysługuje prawo do odliczenia podatku naliczonego. Nie ma w tym przypadku znaczenia, że zakup ten ma związek z prowadzoną przez niego działalnością opodatkowaną VAT.
Zgodnie z przyjętą linią orzeczniczą, usługa gastronomiczna polega na przygotowaniu i podaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany, np. w restauracji. Usługi cateringowej nie należy utożsamiać z usługą gastronomiczną, co wynika z nadrzędnych regulacji unijnych. Zgodnie z ich treścią, przez usługi cateringowe należy rozumieć usługi polegające na:
- dostarczaniu gotowej lub niegotowej żywności albo napojów,
- dostarczaniu żywności i napojów, przeznaczonych do spożycia przez ludzi, wraz z odpowiednimi usługami wspomagającymi pozwalającymi na ich natychmiastowe spożycie.
Należy podkreślić, że ograniczeń w odliczaniu VAT nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług cateringowych, które stanowią usługę odrębną od gastronomicznej. Taki pogląd potwierdzają także organy podatkowe. Różnica pomiędzy tymi usługami polega na tym, że usługa gastronomiczna świadczona jest w restauracji, natomiast usł...